“Lansat la finalul lunii aprilie, Muzeul Naţional de Artă al României începe să organizeze, la cerere, tururi multisenzoriale pentru persoane cu deficienţe de vedere şi de auz. Proiectul ARTtouch permite oamenilor de toate tipurile să exploreze diferite lucrări din Galeria de Artă Europeană.” – zice MNAR aici. Yay!
Ne-am alăturat cu entuziasm proiectului în calitate de proiectanți, având obiectivul de a crea suportul pentru materialele de accesibilizare. Iată premisele, realizarea și urmările acestui proiect :
Cubul explorARTorium a pornit de la nevoia muzeului de a accesibiliza 4 opere expuse în diferite săli ale muzeului și, în același timp, de a putea aduna într-o sală dedicată workshop-urilor toate materialele de accesibilizare create prin proiect. într-o sală dedicată workshop-urilor din cadrul acestui proiect.
Fiecare modul este suport pentru aplicaţii multimedia + realitate augmentată astfel încât vizitatorii de toate tipurile să lectureze mai multe straturi ale unei singure opere.
Ca o consecință, cubul a fost spart în 4 module mai mici, mobile și discrete ca prezență. Materialul natural, textura, simplitatea volumetrică și lipsa detaliilor au fost alese astfel încât modulele să fie o prezență discretă în vecinătatea operelor de artă expuse în sălile muzeului.
Materialele de accesibilizare găzduite de module reprezintă replici tactile ale unor picturi, mostre de textile prezente în picturi renascentiste, „biblioteca de sunete” şi o „bibliotecă olfactivă” – în realitate, o serie de jucării numa bune de încercat și experimentat atât pentru vizitatorii tipici, dar și pentru cei cu deficienţe de vedere şi de auz.
Pentru noi, ca proiectanți de mobilier expozițional, probabil că bucuria cea mai mare este atunci când citim testimoniale ca acesta:
„Sunt mama unui copil cu nevoi speciale în vârstă de şase ani. Pentru noi, un astfel de program, precum ARTtouch, este o gură de normalitate. Este un pic liniştitor gândul că fata noastră va creşte printre oameni care o respectă, care nu o marginalizează, care nu o ţin departe de lucrurile frumoase din lumea largă, ci care o aşteaptă cu tot dragul. Mărturisesc că, în urmă cu doi sau trei ani, dacă mi-ar fi spus cineva că va exista într-un muzeu din România aşa ceva, nu l-aş fi crezut. Mă bucur din tot sufletul şi vă mulţumesc în numele copilului meu şi al tuturor celor ca ea!” – Ruxandra Mateescu, redactor colaborator, www.totuldespremame.ro
Ne-a făcut foarte mare plăcere să contribuim la acest proiect de accesibilizare a unei instituții de maximă importanță. În același timp, încurajăm și milităm activ pentru ca toate muzeele din țară să se inspire din acest exemplu de bună practică al MNAR.
#design #incluziv #muzeu #MNAR #comunitate #AR #tactil #basorelief #sonor #olfactiv #multisenzorial #proiect #construit